Even voorstellen: Nieuwe Trainster Dames

 In Clubnieuws, Nieuws, Nieuws Senioren

Sinds juli is Natasja Helgers-Enter de nieuwe coach van Dukes Dames 1. Via dit interview stelt zij zich aan jullie voor.

Wanneer ben je begonnen met rugby?

“Ik ben op mijn 15e begonnen met rugbyén in Amersfoort. RC Spakenburg is daar op initiatief van een schoolgenoot een satelliet-team begonnen en 1,5 jaar heb ik daar als enige meisje gespeeld. Ik zat toen nog op de middelbare school. Maar het dames gedeelte groeide hard,want aan het eind van VWO 6 was het een compleet dames team!

Tijdens mijn studie in Maastricht speelde ik bij de M.A.R.Grieten. Tot mijn 23e. Toen ben ik naar het buitenland gegaan, gaan afstuderen, getrouwd en in 2001 verhuisd naar Vlijmen. Daar wonen we – inmiddels met zijn vijven – nu nog. Er was toen geen damesteam in Den Bosch en trainen en spelen in Tilburg was geen optie in combinatie met mijn werk. Kennis met The Dukes heb ik pas gemaakt, toen onze zoon – toen 5 jaar – begon met rugby bij The Dukes. Bij de turven heb ik toen samen met Nick Kievit een jaar training gegeven. Na dat seizoen ben ik gestopt, omdat mijn zoontje liever ging wedstrijd skiën. Een half jaar later werd ik door Will en Monique gebeld om samen een damesteam bij The Dukes op te gaan zetten en te gaan trainen. Die uitdaging ben ik met veel enthousiasme aangegaan. Tot 2013 was ik ‘mama’ van dat team; echter ik had het zo druk met de kleintjes thuis en zo veel last van mijn lichaam dat ik besloot te stoppen. In 2014 bleken de fysieke klachten niet veroorzaakt te worden door het rugby en het werk, maar bleek ik ernstig ziek te zijn. Inmiddels gaat het beter en daarom kon ik op het verzoek van The Dukes om de dames weer te gaan trainen ingaan.”

↑ Natasja Helgers-Enter

Hoe zie je jouw rol voor ons damesteam?
Kalm en geconcentreerd legt Natasja uit “qua trainer / coach – en dat is ook mijn werk – ben ik vooral een procesbegeleider: de constante factor die die zorgt dat er getraind wordt. Natuurlijk zal ik zelf ook de nodige trainingen verzorgen. Maar ik wil ook gebruik maken van de specialisten uit de club en uit mijn netwerk. Aan mij de taak om alles aan elkaar te rijgen.”

Wat is het doel van het team voor dit seizoen?
Kort en krachtig antwoord: “ons dit jaar handhaven in de eerste klasse! Daarvoor moeten we als team meer kracht en eenheid krijgen. In combinatie met conditie, uithoudingsvermogen en skills, moeten we ons dan kunnen handhaven. De eerste fase van de competitie wordt erg zwaar met sterke tegenstanders. Op het Octopus toernooi kregen we al een voorproefje. Twee teams waar we op dat toernooi tegen speelden – Obelix en RC Tilburg – komen we ook in de competitie tegen. En we hebben veel nieuwe meiden die in het team hun plek moeten gaan krijgen. Het wordt een uitdaging om in de eerste fase de top vier te halen en te spelen in de promotiepoule.” Op lange termijn: “Als we ons handhaven en meer kracht krijgen kunnen we binnen nu en twee jaar promoveren naar de Ereklasse. En gaan werken aan een tweede damesteam! Dat tweede team moet er echt staan als we promoveren. We hebben nu al zo’n 32 speelsters dus dat zie ik zeer positief in.”

Wat vind je van het team?
“Ze hebben al een behoorlijke basis in techniek en skills, en er zijn een paar sterke speelsters waar de meiden zich aan kunnen optrekken. We hebben ook genoeg speelsters en de houding en inzet van de meiden is top.”

En wat is je beeld van de club?
“Bij mijn terugkomst heb ik duidelijk gemerkt dat The Dukes organisatie gegroeid is. En de rol van de dames binnen de club ook!”, zegt ze enthousiast. “Maar het verwelkomen van nieuwkomers kan beter. Ik ben af en toe nog zoekende naar wie wat doet, en ik kan me voorstellen, dat dat helemaal zo is voor mensen die hier nog nooit eerder waren. Band of Brothers – the circle is open but unbroken. We horen bij elkaar, maar er is ruimte voor iedereen”.

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.