In dit artikel volgt een korte uiteenzetting over het gebruik van kunstgras binnen verschillende sporten; enerzijds om het inzicht te vergroten en anderzijds om meer begrip te creëren bij de eindgebruiker.

Historie
Sinds eind jaren 60 wordt er op kunstgras gesport. In beginsel ging het om honkbal en hockey, daarna volgde tennis en in een later stadium voegden voetbal en rugby zich hierbij. Kunstgras is ondertussen om meerdere redenen niet meer weg te denken als ondergrond om op te sporten.

Verschillen
Worden deze sporten allemaal op hetzelfde type kunstgras gespeeld? Het antwoord daarop is “nee”. Praktisch alle sporten stellen specieke eisen aan een sportvloer; waar bij hockey de bal snel moet rollen, moet dat bij voetbal juist niet. Bij tennis moet de bal goed stuiteren en bij hockey weer minder. Bij rugby is goede grip belangrijk en het veld moet de harde klappen die gemaakt worden goed kunnen opvangen. Om deze reden moet het veld een zeer hoge demping hebben (*HIC waarde). Omdat iedere sport haar eigen specieke kunstgras ondergrond vraagt is het voor te stellen dat een rugbyer niet op een hockeyveld moet gaan sporten of een tennisser op een rugbyveld.

Waarom?
Waarom sporten we eigenlijk op kunstgras en wat levert kunstgras de sporter zelf op? Voor alle bovengenoemde sporten is continuïteit de belangrijkste reden om over te stappen naar kunstgras. Feit is dat men door het sporten op kunstgras, langer en intensiever gebruik kan maken van een veld. Ook bij intensief gebruik in de wintermaanden blijven de condities van het veld gelijk.

Veiligheid
De veiligheid van de sporter staat boven alles. Alle kunstgras sportvloeren die in Nederland worden aangelegd dienen te voldoen aan de norm van het NOC*NSF en moeten minimaal opgenomen zijn in de sportvloerenlijst. Steeds vaker worden ook internationale normen van grote sportbonden zoals FIFA en IRB als uitgangspunt genomen.

De normen en eisen van NOC*NSF worden opgesteld door gebruikers, sportbonden en industrie samen zodat de sporter veilig en optimaal kan sporten.

Zandkunstgras
Een zandkunstgrasveld heeft een poollengte van ongeveer 20 tot 30 mm waarbij de vezels dicht op elkaar staan. Dit kunstgras wordt tot aan de top ingestrooid met zand. Men speelt dus op het zand en op het kunstgras. Dit type is ontwikkeld voor de sporten; tennis, hockey (breedtesport), korfbal en handbal. Het voordeel van dit kunstgras is dat het er vrijwel altijd op gespeeld kan worden (ook als het hard en lang regent), het lang mee gaat en het gemakkelijk te onderhouden is. Nadeel van dit kunstgras is dat er schaafwonden kunnen ontstaan bij het vallen.

Waterkunstgras
Een waterkunstgrasveld heeft een poollengte van ongeveer 10 tot 14 mm. Deze vezels staan nog dichter op elkaar dan bij een zandkunstgrasveld. Een waterkunstgrasveld is een soort tapijt waarop de bal heel snel rolt en goed vlak blijft. Een dergelijk veld wordt extra nat gesproeid voor de wedstrijd waardoor er nog minder wrijving is en de bal nog sneller rolt. Omdat een water kunstgrasveld nat bespeeld moet worden is het zo ontwikkeld (gekroesde, gekrulde vezel) dat het veld water langer vast houdt. Dit systeem is enkel ontwikkeld voor hockey (topsport).

Zand-rubber kunstgras
Een zand-rubber ingestrooid kunstgrasveld heeft een poollengte van ongeveer 40 tot 65 mm. Dit type kunstgrasmat is al 15 jaar op de markt en is destijds speciaal ontwikkeld voor voetbal. Door het gebruik van een langere vezel en de vezel minder dicht op elkaar te zetten ontstaat er ruimte tussen de vezels die opgevuld wordt met zand en rubber korrels. Doordat deze vulling los blijft garandeert het de speler een goede grip, balrol en demping. Dit systeem is ontwikkeld om speltechnisch en sportmedisch zo dicht mogelijk een natuurgrasveld te benaderen. Ook is dit systeem zo ontwikkeld dat het grote hoeveelheden water zo snel mogelijk afvoert om bespeelbaarheid te garanderen.

Naast voetbal worden zand-rubber ingestrooide kunstgrasvelden gebruikt voor rugby, American Football en korfbal. Voor rugby en American Football dient onder het kunstgras een schokdempende laag aanbracht te worden in verband met het voorkomen van hoofdletsel (*HIC).

Een groot voordeel van zand-rubber ingestrooide kunstgrasvelden is de grip die de speler heeft en het feit dat er vrijwel altijd op gespeeld kan worden onder dezelfde omstandigheden. Een nadelige ect; wanneer er onder een bepaalde hoek een langere tijd wrijving is met het kunstgras, kan het ontstaan van schaafwonden voorkomen.

Download hier het EdelGrass document in PDF en hier de EdelGrass RugbyFolder (inclusief foto Limietlaan).

club-sponsor-shoeby
club-sponsor-stuwarooij
club-sponsor-jnv
club-sponsor-spm
club-sponsor-calvi
bordsponsor-baker-tilly-berk
Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.