UPDATE: Dukes-jeugdspeler Thymo Peters defintief naar USA Perpignan

 In Clubnieuws, Dukes Abroad, Nieuws, Nieuws Jeugd

UPDATE 8 september 2020
Vandaag een week geleden arriveerde Colts 1-speler Thymo Peters in de Zuid-Franse kuststad Perpignan. Gedurende een week kon hij bij de Franse topclub USA Perpignan laten zien wat hij als rugbyer in huis had, en zou hij medisch gekeurd worden (lees hieronder het ongelofelijke verhaal hoe het zover kwam). Gisteren kwam het verlossende woord:

Thymo en zijn ouders Rianne en René Peters moeten nu aan de bak om alle nodige voorbereidingen te treffen. En dan begint het grote avontuur voor Thymo! Een kans die maar weinigen krijgen; een ervaring om nooit te vergeten. Namens The Dukes wensen wij Thymo alvast heel erg veel succes en heel erg veel plezier in Perpignan!

OORSPRONKELIJK BERICHT 2 september 2020
Fransfernieuws
Nauwelijks zijn we bekomen van het heuglijke nieuws dat Tristan Bouyé in Frankrijk gaat spelen bij Lyon Olympique Universitaire, of het volgende geruchtmakende ‘Fransfernieuws’ dient zich alweer aan.

En wat voor nieuws! Thymo Peters, speler van The Dukes (Colts 1) en Oranje U18, opgeleid bij The Dukes en de Rugby Academie Zuid (RAZ), gaat mogelijk spelen voor de Franse topclub Union Sportive Arlequins Perpignan-Roussillon, ook wel USAP of USA Perpignan. Slechts een medische keuring (a.s. vrijdag) scheidt Thymo nog van een fantastisch buitenlands avontuur.

En het verhaal achter deze opzienbarende stap, klinkt als de droom van iedere jonge rugbyer…Lees er hieronder alles over!

USA Perpignan
USA Perpignan is een speler van formaat: liefst zeven keer werd de club kampioen van Frankrijk, in 1914, 1921, 1925, 1938, 1944, 1955 en 2009. Bovendien eindigde USAP negen keer op de tweede plek (meest recent in 1998, 2010 en 2014), werd het kampioen van de Franse tweede klasse Pro D2 (2018), en verloor het in 2003 de finale van de Heineken Cup (de European Rugby Championship Cup) nipt van Toulouse (22-17). USA Perpignan is een van de clubs die al het langst onafgebroken op het hoogste Franse niveau heeft gespeeld (1911-2017).

Een logische vervolgstap dus, voor een veelbelovend Dukes talent! ?

Thymo Peters: de Duke
Thymo Peters is een Duke in hart en nieren. Al sinds hij ooit begon met rugby bij de Turven. Het verhaal wil dat op Thymo’s eerste Turven training een handgemeen tussen een paar spelertjes ontstond, waarna de toenmalige coach, Hubert van Krugten, tegen Thymo zei: “Ik hoop dat je ondanks dat opstootje toch wil blijven, want ik zie wat in jou…

Woorden met voorspellende waarde, weten we nu!

In zijn jaren bij The Dukes en, later, de Rugby Academie Zuid (4 jaar RAZ en nu 2e jaars SRAZ) leerde Thymo gretig van coaches als Robin van Boven (The Dukes), Eric van Rooij (The Dukes), Frank van den Heuvel (RAZ), Robin van Kinnegen (RAZ) en Joost Kuppens (RAZ). En met succes! Zo jong als hij nog is, kan Thymo al bogen op een prachtige palmares:

2015 NL Kampioen Mini’s
2018 NL Kampioen 7’s Junioren

Afgelopen seizoen speelde Thymo met The Dukes Colts 1 op het hoogste jeugdniveau in Nederland, de Cup klasse.

Thymo Peters: de jeugdinternational
Voor NL U16 werd Thymo in eerste instantie niet geselecteerd. Gedreven om het beste uit zichzelf te halen, liet hij het daar echter niet bij zitten en legde op eigen initiatief contact met de teammanager NL U16 om zijn verbeterpunten op te vragen, zodat hij daar gericht aan kon gaan werken. En die drive en werklust wierpen hun vruchten af: o.a. tijdens de RA NL (Rugby Academies Nederland) via RAZ en de Rugby Development Days (RDD’s), speelde Thymo zich alsnog in de kijker, met een selectie voor NL U16 gevolg. En daarna NL U17; en NL U18.

 

En toen… In vijf doldwaze dagen van rugbywinkel naar topclub!
Maandag
Op maandag 17 augustus j.l.  ging Thymo met zijn ouders en zus naar de Rugby Store in Perpignan om inkopen te doen, min of meer een traditie als het gezin Peters in Frankrijk op vakantie is. Geen wonder ook, als je bedenkt dat ook Thymo’s zus Sterre voor The Dukes én NL U18 speelt, en hun vader al sinds de Turven Teammanager is van Thymo’s team (ook al ziet hij, naar eigen zeggen, nog geen knock-on).

De eigenaar van de Zuid-Franse rugbywinkel herkende Thymo van vorig jaar, en zag dat hij een Rugby Nederland broekje droeg. Ze raakten aan de praat, en Thymo vertelde dat hij als loosehead prop speelt bij The Dukes en bij NL U18. Hierop liep de eigenaar weg, naar achteraf bleek om te gaan bellen met USA Perpignan. Toen de man terugkwam, vroeg hij of Thymo of hij er ooit over had nagedacht om in Frankrijk te spelen. Die ambitie bleek Thymo inderdaad te hebben. De man liep opnieuw weg, kwam enkele minuten later terug en zei: “Als je klaar bent met winkelen, ga je naar het stadion van USAP hier in Perpignan. Daar bel je mij en ik zal jouw locatie dan doorgeven aan een manager van USAP. Deze manager zal je dan komen ophalen.

Binnen één uur, van shoppen in een rugbywinkel naar een ‘sollicitatiegesprek’ bij de zevenvoudig kampioen van Frankrijk…


Thymo met zijn ‘ontdekker’, de eigenaar van Rugby Store Perpignan

Tijdens het gesprek met de manager van USAP vertelde Thymo dat het mogelijk is om zijn opleiding, Marketing en Communicatie via de Young Talent Academy, ook online te volgen. De manager van USA Perpignan onderstreepte het belang van school naast rugby, en vertelde dat USAP Thymo, naast natuurlijk rugbytrainingen, ook Franse les kan aanbieden (geen overbodige luxe voor iemand die – volgens zijn vader – “geen klap Frans spreekt”). Zelfs het volgen van een vervolgopleiding aan de ‘Universitaire’ (vergelijkbaar met de HBO) zou wellicht geregeld kunnen worden!

Na het gesprek bleek dat Thymo zich eerst een week moest bewijzen om te laten zien wat hij in zijn mars heeft, waarbij USAP, vrij overzichtelijk, drie mogelijke scenario’s onderscheidde:

We willen je
We willen je niet
We willen je wel, maar pas volgend schooljaar

Dezelfde dag volgde ‘s middags ook nog een gesprek met een aan USAP verbonden een arts, en ‘s avonds al meteen een aantal sporttechnische trainingen op de trainingslocatie van USAP, separaat van de groep die aan het trainen was.

Dinsdag en woensdag
Dinsdag 18 augustus 2020 werd het bloed van Thymo afgenomen en op woensdag bleek dat Thymo negatief testte op COVID-19. Hierdoor had Thymo groen licht van de dokter en de manager van USAP om, nog diezelfde woensdagavond, deel te nemen aan de groepstraining. Direct na de training kreeg de familie Peters al te horen dat de coaches Thymo héél graag willen hebben, maar de manager bleef diplomatiek correct: “Tot nu toe zijn we tevreden; eerst morgen de sessie in de gym afwachten en vrijdag de match.

Donderdag en vrijdag
Donderdagochtend had Thymo krachttraining in de gym van het Stade Aimé Giral van USAP. Vrijdagavond deed hij opnieuw mee met de groepstraining, waarbij nu ook een oefenpot werd gespeeld tussen USAP 1 en USAP 2. Tijdens deze wedstrijd kon Thymo laten zien hoe hij als speler is op zijn positie.

Na afloop van deze training/wedstrijd vertelde de manager tegen Thymo dat hij de periode 4 tot en met 12 september vrij moest houden, omdat hij in verband met de medische keuring in Perpignan zou worden verwacht.

En nu?
Afgelopen dinsdag is Thymo voor een week naar USAP vertrokken, om onder andere met de groep te trainen en medisch gekeurd te worden. De medische keuring staat gepland voor a.s. vrijdag. Dinsdag 8 september komt Thymo weer terug naar Nederland, en weten we of dit fantastische avontuur een vervolg krijgt!

Wat vinden Thymo en de familie Peters er zelf van?
Thymo zelf, via Whatsapp:
Ondanks het feit dat ik de laatste week van de zomervakantie min of meer heb opgeëist ivm dagelijks vervoer vanaf ons vakantieadres naar Perpignan, steunen mijn ouders en mijn zusje mij. Dat is gewoon fijn om te weten.
 
In principe heeft USAP alles best goed geregeld, vervoer van en naar de luchthaven, trainingscomplex. Ik slaap in een soort van hostel en heb mijn eigen kamer met douche en toilet en het is 2 straten verwijderd van het Stade Aimé Giral.
 
Ik word goed opgenomen in de groep en ondanks de taalbarriere doen de Franse spelers hun best om met mij te kunnen communiceren. De Franse spelers spreken namelijk net zo goed Engels als ik Frans spreek….
 
Het niveau hier in Perpignan ligt hoger dan thuis, maar ik kan goed mee.
Het gaat goed met mij en ik heb er zin in. Het hele verhaal is natuurlijk best bijzonder.
 
Vrijdag heb ik de medische keuring en dan zal blijken of dit Franse avontuur doorgaat of dat het stopt…..
 
Groeten, Thymo

Trotse ouders Rianne en René Peters:
Voor Thymo is dit natuurlijk een fantastische compliment en zou dit voor hem een hele mooie kans als speler maar ook als persoonlijkheid kunnen zijn. Zelfs al zou het hele avontuur niet doorgaan, Thymo neemt dan wel een schat aan ervaring mee naar huis. Het is nooit voor niets geweest. 

Voor ons als ouders roept dit behoorlijk veel vragen op, zeker gelet op de snelheid waarmee het hele verhaal op 17 augustus begonnen is.

Wat ik persoonlijk nog belangrijk vind om te vertellen, is dat wij Thymo en Sterre altijd gestimuleerd maar nooit gepusht hebben. Wat Thymo en Sterre hebben bereikt, hebben ze écht zelf bereikt.

De overgang naar USA Perpignan zou natuurlijk in de eerste plaats een fantastische uitdaging en beloning zijn voor Thymo zelf! En daarnaast een mooi compliment voor zijn trainers, medespelers en andere begeleiders bij The Dukes, Oranje U18 en Rugby Academie Zuid.

Hoe het ook loopt, Thymo is een van die spelers uit onze eigen jeugd, waar we als Dukes ontzettend trots op mogen zijn!

Namens ons allemaal, heel veel succes Thymo!

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.