Meulenbeld (17) met een overvolle agenda op weg naar de top van het rugby

 In Clubnieuws, Dukes in Media, Nieuws, Nieuws Senioren

Het gaat snel met Douwe Meulenbeld. Vorig seizoen rugbyde hij als jeugdspeler nog met REL in de vierde klasse, nu is hij actief op het hoogste podium bij de senioren.

Gelukkig heeft ie een kleurenschema bedacht, om overzicht te houden in zijn overvolle agenda. ,,Het is net een discolicht”, lacht de pas 17-jarige Douwe Meulenbeld als hij een gemiddelde week uit de doeken doet. Rugby op het allerhoogste niveau in Nederland, een MBO-opleiding en dan ook nog een eigen bedrijfje. ,,En mijn sociale kring en vriendin natuurlijk. O ja, ik werk af en toe ook nog wat bij, in de bouw. Ze kunnen mannen van honderdtwintig kilo, die flink kunnen liften, wel waarderen.”

Een tijd geleden sprak deze krant al eens met de jonge, ambitieuze rugby’er. Beter gezegd: een paar kilo geleden. In een half jaar tijd is Meulenbeld zeven kilo aangekomen. De weegschaal geeft nu 123 aan. Bewust, want als zogenoemde ‘prop’ moet je wat gewicht met je mee kunnen dragen. ,,Het is een van de zwaarste posities op het veld”, legt de 17-jarige scholier uit. In de zomer verruilde hij de colts (hoogste jeugdafdeling) van rugbyclub REL uit Etten-Leur voor de senioren van The Dukes, die hun thuisbasis in ‘s Hertogenbosch hebben. Van de vierde klasse naar de ereklasse, het hoogste podium. ,,Ik ben fysiek getest door de bond, om zeker te weten dat ik het aan kon.”
Basisplaats

Hij moest ook eigenlijk wel. Om zich verder te kunnen ontwikkelen, was het nodig om te verkassen. Eersteklasser The Oysters uit Oisterwijk informeerde, maar het werd dus The Dukes die de tiener oppikte. ,,Het klikte meteen, en heb het gevoel dat ik daar echt kan doorgroeien. De club had wel even een paar weken nodig voor ze wisten wie ik was en wat ze aan me hadden, maar het loopt nu lekker. Vaak in de basis in de ereklasse, daar ben ik heel blij mee.”

Ook op internationaal niveau kan Meulenbeld zich laten zien. Met Oranje onder 18 reisde hij in april af naar Polen voor het jeugd-EK. Qua resultaten geen daverend succes. ,,We zijn goed te pakken genomen”, kijkt hij terug op de wedstrijden tegen Georgië en Rusland. ,,Die jongetjes worden op hun zesde al naar een academie gegooid.” Het laatste duel verloor Oranje nipt van buurman België. ,,Maar die ervaring gaat niemand meer van me afpakken. Het was echt geweldig. Hier reis je driemaal per week voor naar Amsterdam. Je eet je kapot, traint je kapot. Heel tof om dan met z’n allen, met een oranje rugbypolo’tje in de trein te zitten.”

Typen en slapen
Nog steeds legt hij elke week drie keer de reis naar de hoofdstad af om te trainen. ,,Ik ben blij dat ik een laptop heb, dan kan ik mijn huiswerk in de trein maken”, lacht Meulenbeld. ,,Twee uurtjes typen en een half uurtje slapen.” Met die studie moet het ook wel goed komen, denkt de geboren Roosendaler, die de opleiding Sociaal Werk volgt aan het Vitalis College in Breda. Als dat papiertje binnen is, wil Meulenbeld Toegepaste Psychologie gaan studeren aan het hbo. ,,En ook lijkt het me gaaf om mijn propedeuse te halen in Sportwetenschappen.”

Aan ambities geen gebrek dus. Meulenbeld denkt na over de toekomst. Begin dit jaar begon hij met vrienden een eigen bedrijfje: Rugby Als Middel. ,,Wij geven trainingen en clinics en focussen ons op probleemgroepen. Jongeren in jeugddetentie, bijvoorbeeld. Ook dat loopt lekker.”

En in het rugby? Dromen te over. Kampioen worden in de ereklasse. het liefst met The Dukes, momenteel nummer vijf op de ranglijst. ,,Let maar op: wij gaan het maken. We hebben een enorm talentvolle groep. Als we dat bij elkaar kunnen houden, pakken wij binnen vijf jaar de titel.”

De andere wens, uitkomen voor het ‘grote’ Oranje ligt momenteel wat meer voor de hand. Volgens Meulenbeld bestaat de kans dat ie volgend jaar ook met de Onder 20 mee mag naar het EK in Portugal. Misschien zit een plek in Nederland A (dat gezien kan worden als het tweede team van Oranje) er in 2019 ook wel in. ,,Maar ik wil uiteindelijk bij Nederland XV komen. Daar doe ik het voor. Ik wil veel. Ondernemen en topsport. Als je veel wilt bereiken, moet je er ook veel voor doen.”

Bron: BN De Stem 01 december 2018

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.